„Szlaki i smaki Dolnego Ślaska” zawiodły nas na ziemię milicką do Doliny Baryczy, Wzgórza Trzebnickie i Milickie Stawy.
Piękne okoliczności przyrody, dębowe lasy, dziesiątki stawów i setki ptaków, których melodia towarzyszyła nam podczas spacerów.
Wspaniałe smaki – karp z tutejszych hodowli, naturalne soki i maliny z rodzinnego przedsiębiorstwa oraz lokalne produkty – milickie bombki.
Piękne, monumentalne kościoły w konstrukcji szachulcowej w Sułowie i Miliczu i Bazylika sanktuarium św. JADWIGI w Trzebnicy.
Mnóstwo anegdot i ciekawych opowieści, które usłyszeliśmy od naszego Przewodnika.
Ocalona przeszłość w nowoczesnej formie w zamku w Żmigrodzie.
Tyle i dużo więcej zobaczyliśmy dziś podczas wyjazdu, w którym udział wzięli Seniorzy z Wałbrzycha, Świdnicy, Pastuchowa i Strzegomia.
Nam w pamięci zapadła historia Pana Bolka, niepełnosprawnego rowerzysty, który stracił obie dłonie w wyniku eksplozji ładunków tuż po wojnie a mimo tego żył pełnią życia, zdobywał szlaki nie tylko Dolnego Śląska, dając przykład, jak cieszyć się życiem.
Projekt „Smaki i szlaki Dolnego Śląska” dofinansowany jest z budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego.
Fotorelacja na Facebooku Fundacji Via Salutis